Krachttraining

Bodybuilders of -buildsters die hun enorme spieren showen, veelal in een minuscuul broekje of bikini. Krachtpatsers in de sportschool die met gemak gewichten van 100 kilo de lucht ingooien. “Enge” apparaten in de sportschool waarvan we niet weten hoe ze werken. 

Dát is vaak het beeld dat we bij krachttraining hebben. 

Maar krachttraining is zoveel meer dan dat! En belangrijker nog: krachttraining is voor iedereen. Jong en oud, fit en minder fit, voor mensen die grote spierballen willen krijgen en voor mensen die niet met een enorm gespierd lijf willen rondlopen.

Wil jij graag vrijblijvend kennismaken met krachttraining? Vraag dan een gratis proefles aan!

Wat is krachttraining?

Krachttraining is het belasten van je spieren om deze sterker te maken. Door letterlijk kracht uit te oefenen op een bepaalde spiergroep, ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Oftewel: de spieren raken beschadigd. Maar dat is juist goed! Want doordat de spieren daarna aan de slag gaan om de scheurtjes te repareren, worden de spieren dus ook sterker en steviger. Als dit proces zich herhaalt, en de spieren telkens de beschadigingen moeten repareren, worden ze steeds sterker en sterker. 

Krachttraining thuis

Krachttraining kan in een sportschool met behulp van die grote apparaten, maar het kan ook thuis met gewichten en zelfs met je eigen lichaamsgewicht in de vorm van bijvoorbeeld push ups en squats.

Houd je ervan om vanuit huis te kunnen sporten, maar mis je toch de interactie? Dan zijn mijn online krachttraining lessen perfect voor je! Ik geef krachttraining lessen die voor iedereen te volgen zijn: zowel in mijn studio als online. Bekijk het lesrooster voor de actuele lestijden. 

 

Krachttraining online

Een druk leven kan er vaak voor zorgen dat we minder tijd hebben om te sporten, terwijl dit juist erg belangrijk is. Beweging is goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Speciaal voor iedereen die graag wilt sporten maar hier door de drukte niet aan toekomt, geef ik online krachttraining lessen. Deze lessen worden gegeven via Teams en zijn eenvoudig vanaf je laptop thuis te volgen. Op deze manier kun je live meedoen met de lessen en krijg je ook waar nodig persoonlijke feedback. Dit geeft vaak ook wat meer motivatie dan de standaard video’s op internet. Meer weten? Bekijk dan mijn lesrooster en mijn tarieven.

Naast de online krachttraining, zijn de krachttraining lessen ook fysiek in mijn studio te volgen. Deze studio is te vinden in Nieuwegein, net onder Utrecht. Op de contactpagina vind je meer informatie over het adres van mijn studio.

Voordelen krachttraining

Maar waarom zou eigenlijk iedereen, en zeker ouderen, aan krachttraining moeten doen?

De voordelen van krachttraining op een rij:

  1. Het geeft een blij gevoel en vermindert stress, angst en depressie. Dat komt doordat onder andere de stofjes serotonine en noradrenaline in het lichaam vrijkomen, die resulteren in een positief gevoel. En, mooie bijkomstigheid, je slaapt beter! 
  2. Het levert een hogere vetverbranding op. Spieren verbruiken meer energie dan vet in je lichaam. Dus wanneer je lichaam meer spieren heeft, verbruikt het ook meer energie. Na krachttraining hebben je spieren energie nodig om te herstellen, dus ook wanneer je op de bank zit te Netflixen zit jouw lichaam in de verbrandings-modus.
  3. Sterkere botten. Van krachttraining blijft je botweefsel sterk en krijg je een hogere botdichtheid. Daarnaast kan krachttraining osteoporose (vorm van botontkalking) voorkomen. Daarom is krachttraining voor ouderen zo belangrijk!

Verder is krachttraining goed voor je immuunsysteem, helpt het blessures voorkomen, is het goed voor de gezondheid van hart- en bloedvaten & geeft het je zelfvertrouwen een boost.

Krachttraining voor beginners

Krachttraining is voor iedereen en iedereen kan er mee starten! Bekijk hieronder wat tips voor beginners:

  • Begin eenvoudig en zorg dat je vier basisoefeningen onder de knie krijgt. Zoals: squats, bicep curl, chest press en hip thrust. Deze oefeningen vind je op Internet. Indien je last hebt van een blessure, laat je dan informeren/begeleiden door een professional. 
  • Gebruik niet te zware gewichten in het begin. Bouw het rustig op. Als je grote spieren wilt ontwikkelen, dan zul je telkens met een zwaarder gewicht moeten trainen. Als je je spieren gewoon sterk wilt houden, dan zul je meer herhalingen moeten uitvoeren met hetzelfde gewicht.
  • Frequentie: om resultaten te behalen en spieren echt sterker te maken, zul je 2 a 3 keer per week aan krachttraining moeten doen. Spreid je trainingsmomenten zoveel mogelijk over een week zodat er voldoende rust tussen zit voor je spieren om te herstellen.

Dus chop chop: pak die gewichten en knallen maar!!

Groetjes! Lotte – Lots of Energy (www.lotsofenergy.nl