What I eat in a day – 1

Leuk dat je komt kijk naar mijn eetdagboek! Ik ben gecertificeerd BGN Gewichtsconsulente en begeleid (m.n.) vrouwen om gezond op gewicht te komen én te blijven. En daarbij te laten zien dat een dieet totaal niet nodig is. Sterker nog: de meesten moeten zelfs aanleren dat ze meer mogen eten! De allereerste stap in dit proces is inzicht krijgen in wat je eet qua voedingsstoffen en hoeveel je eet qua calorieën. Een eetdagboek bijhouden is een handige tool om dit inzicht te krijgen.

Zelf weet ik goed wat mijn lichaam aan energie nodig heeft om in balans te blijven, dus ik hou eigenlijk nooit een hele dag een eetdagboek bij. Wat voor mij wel interessant is, is om te zien of ik gemiddeld voldoende eiwitten binnenkrijg. Dus dat track ik wel zo nu en dan. Waarom eiwitten zo belangrijk zijn, zeker voor vrouwen na 40? Dat lees je in een andere blog!

Anyway, door af en toe wel een eetdagboek van mezelf te plaatsen, wil ik laten zien:

  • Dat je gezond én lekker kunt eten met normale producten (ook brood ja!)
  • Dat je geen dieet, geen afslankproducten nodig hebt
  • En dat je iedere dag ook mag en kunt snoepen en snacken.

    Here we go!

Dit eetdagboek komt in totaal op 1812 calorieën. De energie (calorieën) die ik per dag ongeveer nodig heb ligt tussen de 1800 en 1850. Ik ging een dagje op pad naar NEMO Museum, dus ik was onderweg en nam ook snacks en lunch mee.

Ontbijt

Ik start de dag met een ontbijt dat bestaat uit veel eiwitten en voldoende koolhydraten. De eiwitten haal ik uit de kwark en de koolhydraten uit het verse fruit + de Holie Crunchy muesli (valt onder de Schijf van Vijf omdat het voldoende vezels en weinig tot geen toegevoegd suiker of zout bevat). Totaal 192 calorieën.

Koffietje!

Voor of na mijn ontbijt drink ik altijd 2 ‘koffietjes’. Dit is niet voedzaam, maar puur omdat ik het lekker vind. Omdat ik weet dat hier niks in zit wat voedzaam is en het ook een caloriebom kan zijn in je dagelijkse eetpatroon, kies ik bewust voor een kleine mok en een kleine hoeveelheid Barrista Haverdrink. Daardoor kan ik wel dubbelop genieten van mijn 2 koffietjes! Totaal van 2 koffietjes is 55 calorieën.

Snack 01

Snoep gezond, eet een appel. Dat dus. Onderweg naar NEMO at ik een appel. Totaal 80 calorieën.

Lunch deel 1

 Mijn lunch had ik voor vertrek ‘gemealprept’ oftewel voorbereid. Naast de tupperware bakjes met brood voor de kids en de appels, had ik een bloemkoolrisotto met citroen, parmigiano kaas en verse basilicum gemaakt. Ik had de groenten in 5 gram Koolzaadolie gebakken voor de gezonde vetten. Mijn lichaam gaat heel goed op veel groenten, dus met de lunch had ik al de eerste 250 gram groenten aangetikt. Totaal 150 calorieën.

Lunch deel 2

Ik was natuurlijk on the road, en ik hou zelf niet zo van slappe boterhammen in een broodtrommel, dus ik had ook nog 2 maiswafels met 100% pindakaas bij de lunch. Die pindakaas zorgt weer voor de benodigde eiwitten. Totaal 115 calorieën.

Snack 2 (combinatie)

Zo’n museumdag met de kids en manlief is toch altijd qua eten een beetje anders dan een standaard werkdag. Dus er wordt ook wat meer gesnoept en gesnackt. Ik vind het gevriesdroogde fruit van 5th Season altijd lekker en in NEMO hadden ze een nieuwe versie die ik nog niet kende. Dus deze moest ik wel even uitproberen. En eenmaal thuis mochten de kids een bakje chips tijdens het kijken van een film, dus ik nam natuurlijk ook een paar chipjes. In totaal 103 calorieën.

Koffietje!

Ik heb meestal 2 koffiemomenten op een dag: ’s ochtends en halverwege of aan het einde van de middag. Zoals gezegd is mijn koffie met havermelk niet boordevol voedingsstoffen. Dit soort ‘lekkere koffietjes’ tellen wel mee in de calorieën, dus hou daar rekening mee. Ik maak mijn koffie met weinig havermelk. Deze 2 stuks bevatten samen 50 calorieën.

Snack 3

Ja, je ziet het al: het was typisch zo’n herfstvakantiedag. Oftewel: veel spelen met de kids. Op een gegeven moment had ik gewoon zin in iets zoets en nam ik 2 Oppo salty caramel balls. Voegt totaal niks toe qua voedingsstoffen, maar tussen het Kapla, Nerf gevechten etc. door, wil een mens ook wat. Totaal 40 calorieën.

Avondeten

AH heeft echt superlekkere, en makkelijke, nieuwe groentemixen! Dit was een groentemix voor Libanees platbrood. Ook boordevol eiwitten want er zitten kikkererwten in en de saus maak je met yoghurt/kwark. Ik bakte de groenten in 5 gram Koolzaadolie zodat ik ook de goede vetten binnenkrijg. Ik deed overigens maar de helft van de kruidenmix die erbij zit in het gerecht om het zo puur mogelijk te houden. Ik had er een volkoren wrap bij en een dressing van Hummus met kwark. Kortom: veel eiwitten, voldoende koolhydraten en voedingsvezels en onverzadigde vetten. Totaal 510 calorieën.

Avondeten aanvulling

Dit is echt mijn guilty pleasure! En ik eet dit bijna iedere dag, gewoon omdat ik het echt heel lekker vind. Vooral na het hartige avondeten heb ik altijd nog een ‘sweet tooth’. Voor mij is dit dus geen snack of tussendoortje, maar gewoon onderdeel van mijn avondeten. En waarom niet, als het gewoon kan? Ik wil dus maar aangeven dat het niet allemaal zwart/wit is of hoeft te zijn. Je kunt je eigen draai geven aan je eetpatroon, zolang je maar voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en qua calorie-inname in balans blijft. Het waren eigenlijk 4 maiswafels (paste niet op het bordje). Totaal 218 calorieën.

Snack 4

Na een dag vol kids-entertainment, plofte ik om 21.30 uur op de bank (ja, om half 10 pas… onze oudste gaat niet meer om 20 uur naar bed natuurlijk). Het wisselt altijd wat ik als avondsnack eet en of ik überhaupt nog een snack neem. Dit keer dus wel, want ik had de dag ervoor bij Vroeg (in Bunnik) heerlijke granola gekocht. Zit vol suikers, dus totaal niet gezond haha! Maar wel lekker, en weer wat eiwitten dankzij de kwark en een gezonde touch dankzij de blauwe bessen. En ik nam zelfs nog een portie van deze snack! Het was dus overbodig, maar ik wist dat het qua calorieën kon dankzij het eetdagboek. 😉 Dus in totaal 299 calorieën.


Nou, dit was niet de meest gestructureerde dag als het gaat om eten zoals je hebt kunnen zien. Als je een dag op pad bent, kinderen entertaint, tussendoor nog wat probeert te werken wat natuurlijk niet lukt, dan is het gewoon een beetje chaos en dat zie je vaak terug in de manier waarop je eet. Maar zoals je ook kunt zien, krijg ik ondanks de chaos, echt wel voldoende voedingsstoffen binnen in de vorm van eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetten. Daarnaast geniet ik echt van lekkere snacks en krijg ik desondanks niet teveel calorieën binnen, waardoor ik gezond op gewicht blijf.

Wil jij nou ook gezond op gewicht komen en blijven? En ook blijven genieten van het eten en de producten die jij lekker vindt? Maar weet je niet zo goed hoe? Vraag dan een gratis intakegesprek aan via mijn site www.lotsofenergy.nl / Gezond op Gewicht.

Liefs! Lotte